Wanneer je lippen langdurig blootgesteld worden aan een lage luchtvochtigheid of zoals nu, aan koude lucht, kan de huid springen. Vervolgens kunnen er irritante velletjes en kloofjes ontstaan. Naast dat het er niet heel verzorgd uitziet, kan het ook behoorlijk pijnlijk zijn.

Gebarsten lippen zijn één van de meest vervelende winterkwaaltjes, maar gelukkig prima te behandelen. Nog beter is om het te voorkomen. In tegenstelling tot de rest van je huid hebben lippen geen klieren die olie afscheiden en maken ze ook geen melanine aan. Dit betekent dat ze zichzelf niet kunnen beschermen tegen zonlicht maar ook niet in staat zijn om zichzelf te hydrateren.

Hieronder enkele tips wat je er het beste tegen kunt doen.

Scrubben

Eens per week een lipscrub zorgt voor zachte en egale lippen en niet alleen wanneer je last hebt van vervelende velletjes. Het zorgt er ook voor dat de doorbloeding van de lippen gestimuleerd wordt zodat ze een mooie teint krijgen. Hoe? Simpel, bevochtig je tandenborstel en maak cirkelvormige bewegingen over de lippen. Wil je iets extra’s? Ga dan de keuken in en maak je eigen scrub-créme. Neem een schaaltje en voeg 2 theelepels kristalsuiker, 1 theelepel olijfolie, 1 theelepel honing en een vleugje kaneel toe. Mix dit tot een egaal geheel, maar let op; je hoeft echt niet als een malle tekeer te gaan want de ingrediënten doen het werk. Honing heeft namelijk een anti-bacteriële en verzachtende werking. De suiker zorgt voor de ‘scrub’ en kaneel creëert op magische wijze wat vollere lippen. Maak met je vingertoppen cirkelvormige bewegingen en laat het even inwerken voor het beste resultaat. Hierna maak je je lippen schoon met warm water en dep je ze droog. Et voilà, kissable lips!

Hydrateren

Zoals we eerder al schreven kunnen lippen zichzelf niet goed hydrateren. Toch is gebleken dat het continue smeren met allerlei lippenbalsems een averechts effect heeft. Hoe dit kan? Dit heeft alles te maken met verkeerde ingrediënten in lipbalsems zoals Fenol, Kamfer én het verstoren van…. de celdeling!

Eens per maand wordt de huid op je lippen als het ware vernieuwd. Wanneer je telkens lippenbalsem gebruikt verstoor je het vernieuwingsproces waardoor oude huidcellen blijven bestaan. Met als gevolg, je raadt het al; droge lippen.

Wat dan wel? Gelukkig zijn er ook lippenbalsems die er op natuurlijke wijze voor zorgen dat het vocht in de lippen vasthoudt, ook sheaolie of vaseline is een prima alternatief.

Mijn favorieten onder de lippenbalsems zijn die van MAC. Deze lip conditioners creëren een persoonlijke, subtiele kleur op basis van de chemie in het lichaam. Zelf gebruik ik Pretty Me Up, precies goed, niet teveel kleur maar toch een vleugje ‘blushing glam’. Een extra leuke bijkomstigheid zijn de flitsende, iriserende metalen hulzen.

CANDY WRAPPED
PRETTY ME UP
PLAY WITH ME

Natuurlijk is ook het drinken van voldoende water een goede manier om je lippen te hydrateren. 

Last but not least, door constant over je droge lippen te likken, raken ze nog verder uitgedroogd. Dit komt doordat het vocht dat je zelf ‘aanbrengt’ ook weer verdampt en extra vocht onttrekt. Trek niet aan losse velletjes. Deze zijn al een teken van huidschade. Er aan trekken maakt de schade aan je lippen en kans op het binnendringen van virussen alleen maar groter.