Elk seizoen is een ‘Burberry trenchcoat seizoen’. Want off season kopen is hartstikke slim! Precies om dezelfde reden waarom je ook geen caravan koopt in het hoogseizoen!

You love it or hate it. De trenchcoat met het bekende ruit patroon. De waterdichte jas, gemaakt van 100% gabardine is niet alleen praktisch maar met name populair vanwege z’n tijdloosheid.

Toch kwam het merk in 2018 behoorlijk negatief in het nieuws. Want iedereen die aan Burberry denkt, denkt aan luxe en exclusiviteit. Burberry deed er alles aan om het imago hoog te houden en verbrande zo jarenlang voor miljoenen euro’s aan eigen collectie. Waarom? Simpelweg om te voorkomen dat niet verkochte spullen gestolen of verkocht zouden worden tegen lagere prijzen. Ook het recyclen van de collecties bleek destijds geen prioriteit van het Britse modehuis. Vernietiging bleek hoe vreselijk ook, de goedkoopste oplossing.

Licht aan de horizon

Kort na het spraakmakende nieuws maakte het luxueuze merk slimmere stappen. Zo nam Ricardo Tisci, creative director van Burberry voor eens en altijd afscheid van bont en worden de left-overs in plaats van te verbranden gerecycled naar een heuse Reburberry collection. Ook belooft het Britse merk vanaf 2025 geen plastic verpakkingen meer te produceren en hebben ze als doelstelling in 2040 klimaatpositief te zijn. Lekker bezig Burberry!!

Ook een vorm van recycling geldt voor deze preloved Burberry jas die ik second hand kocht via Vestiaire Collectieve. Want ook deze stunner was een left-over uit iemands garderobe. Gelukkig worden we met z’n allen steeds slimmer, zijn we bereidt niet alleen maar meer nieuw te kopen en kan er tegenwoordig op een feestje ook gewoon over gesproken worden ;-) Want één ding is zeker, preloved shoppen is hartstikke om trend!

No excuse

Heel eerlijk, na bovenstaande klinkt het zelfs mij even gek in de oren dat het hier om mijn tweede trenchcoat gaat. Lekker duurzaam zou je zeggen…maar echt, het is geen vergelijk. De trenchcoat die ik vorige jaar kocht via Vestiaire (van Anine Bing) (zie bovenstaande) heeft een totaal andere pasvorm. De jas die ik al had geeft een echt trimmer-effect, sluit dus veel meer aan en is zeker niet geschikt om een dikkere trui onder te dragen. Meer classy dus!

Deze van Burberry heeft de zogenaamde Relaxte pasvorm. Is bovenal gemaakt om comfortabel te dragen. Het is het breedste model en lekker nonchalant te combineren met een dikke sweater voor een meer ‘loose style’.

Zie het als een skinny, bootcut of boyfriend jeans. Allemaal denim maar de pasvorm bepaalt de stijl ;-)

XX Marriët