Als iemand me ‘s nachts wakker maakt en vraagt hoe de verlovingsring van Lady Diana eruit ziet, twijfel ik geen seconde en staat de grote blauwe saffier op mijn netvlies. Maar hoe belandde de beroemdste verlovingsring ter wereld om de vinger van Kate? 

Wie de afgelopen dagen het nieuwe seizoen van The Crown heeft gekeken kon er niet omheen. De verlovingsring van Lady Di. Een met veertien diamanten omsloten ovale blauwe saffier in een ring van 18 karaats wit goud. 

Je zou denken dat Charles de ring in 1981 voor zijn aanstaande fiancé had uitgezocht, maar volgens The Crown kreeg Diana de keus uit een aantal exemplaren en koos ze de ring met blauwe steen onder meer omdat hij bij haar ogen paste. En de ring deed haar denken aan de verlovingsring van haar moeder. 

De lezing van The Crown wordt trouwens bevestigd in meerdere artikelen over de koninklijke verloving. 

Hoezo romantisch. Not.

Het is een van de vele voorbodes van een huwelijk dat een aaneenschakeling van ellende werd. Net als de woorden van Charles net na de verloving op de vraag of hij verliefd is. Hij antwoordt met ‘Whatever love means’. Tja. 

De Ring

Aan de ring lag het niet. Die werd een icoon net als de draagster. Voor het sieraad dat destijds 28.000 pond kostte, zou Charles nu meer dan 100.000 pond moeten neertellen. Diana bleef de beroemde ring dragen, ook na de scheiding van Charles. Na haar dood erfde haar jongste zoon Harry de ring. 

Hoe kan het dat Kate, de vrouw van Diana’s oudste zoon William de ring nu draagt? Dat komt doordat Harry zijn oudste broer de ring aanbood toen hij Kate Middleton ten huwelijk ging vragen.

En Meghan dan?

Kon Harry toen hij jaren na zijn moeders dood zijn grote liefde Meghan Markle ontmoette, haar geen sieraad van zijn moeder geven? Gelukkig wel. Op de dag van het huwelijk droeg Meghan een ring met een grote aquamarijn die van haar overleden schoonmoeder is geweest. 

Cartier

Onlangs droeg Meghan het gouden Cartier horloge van Diana. Dat horloge kreeg Diana van Charles op haar 21e verjaardag. William zou dat horloge hebben  geërfd en het aan zijn broertje hebben gegeven, wellicht in ruil voor de verlovingsring. 

Oke, nog 1 laatste weetje over de beroemde verlovingsring:  Het ontwerp met de grote blauwe saffier heeft tussen 1981 en nu heel wat vrouwen gelukkig gemaakt. Juweliers krijgen nog steeds de vraag de ring van Diana na te maken. Wil je een goedkoop alternatief: Hij is zelfs op Aliexpress te bestellen voor 13 euro…

xx Linda