Wie besmet is met het tassenvirus kan aan niets anders denken. Die mooie Chanel of Gucci tas die straks om jouw arm bungelt. Hoe voorkom je dat je eerste designer piece een ordinaire miskoop wordt?

Wij hebben 10 tips voor je!

1

Kies een tas die bij je past: geen kleine clutch voor iemand die zijn hele huisraad meeneemt

Het klinkt saai, maar denk eerst na wanneer jij een tas gebruikt en wat er in moet passen. Wil je een klein en schattig tasje voor je lipstick, sleutels en bankpas als je uit eten gaat? Of zoek je een tas voor je laptop, papieren, lunchtrommel en een appel voor onderweg? Tussen deze twee extremen zit een wereld van verschil. Denk dus eerst wat je wilt. Een rits, magnetische sluiting, een open tas? Kijk en vergelijk, voordat je verliefd wordt op een tas waar je later spijt van krijgt.

2

Ga voor een multi inzetbare tas: voor overdag en ’s avonds

Deze tip werkt twee kanten op. Ten eerste wil jij je nieuwe aanwinst zoveel mogelijk gebruiken. Maar ook is het super praktisch als je een tas kiest die vaak kunt gebruiken. Bijvoorbeeld zowel overdag naar je werk en s avonds naar een etentje. Zo’n tas is voor mij de zwarte empreinte Pochette Metis van Louis Vuitton. Ik moet mezelf soms na een week dwingen om een andere tas te pakken. Want deze tas neem ik mee naar mn werk en ook als ik s avonds een etentje heb of met een vriendin afspreek. 

3

Let op het leer: geen lamsleer of vachetta in de regen

Sommige tassen zijn zo kwetsbaar dat ze niet bestand zijn tegen de Hollandse regen. Bij een buitje neem ik om die reden nooit mijn lamsleren Chanel tas mee. Kies je als eerste tas een exemplaar van zo’n kwetsbare leersoort, dan moet je je realiseren dat je niet de meest praktische tas aanschaft. Denk ook goed na als je een monogram tas van Louis Vuitton koopt. Het lichte vachetta leer is niet behandeld en dat betekent dat regendruppels vlekken kunnen veroorzaken.

4

Neem je werktas mee op vakantie

Nog een praktische tip: zoek een tas die je zowel voor het werk als voor vakantie kunt gebruiken. Koop je bijvoorbeeld een rieten strandtas, dan zul je die niet snel meenemen naar je werk. Maar koop je bijvoorbeeld de Neverfull van Louis Vuitton of de Booktote van Dior, dan is die geschikt voor je laptop, je handbagage en je badlaken bij het zwembad. 

5

Zoek een goede deal

Geen illusies: populaire tassen van Chanel en Vuitton gaan niet in de sale. Maar ben je bijvoorbeeld op zoek naar een tas van Saint Laurent, Balenciaga of Gucci dan kun je bij winkels als My Theresa, Farfetch, Louisa Viaroma of een warenhuis zoals De Bijenkorf soms met korting je slag slaan. Farfetch heeft regelmatig aanbiedingen van bijvoorbeeld 10 procent op je eerste aankoop. Op een tas van 1500 euro scheelt dat een lekker bedrag. Je kunt ook je geluk beproeven bij een outlet, hoewel je daar niet alle populaire modellen zult vinden.

6

Denk aan preloved

Een tweedehands tas kan ook goedkoper zijn. Maar ook is preloved shoppen – en dat weten jullie inmiddels van ons – een prima manier om spullen een nieuwe kans te geven. Waarom een tas in je kast laten liggen als je er een ander blij mee kunt maken? Bovendien zijn sommige tassen – denk aan de Hermes Kelly en Birkin– zo moeilijk te verkrijgen dat het eenvoudiger is via een reseller.

7

Pas op voor fake 

Een groot geldbedrag uitgeven aan een fake tas. Dat betekent een giga kater. Hoe handig sites als Vinted en Marktplaats ook zijn, houd er rekening mee dat iemand een tas te koop kan zetten die niet authentiek is. Let dus goed op de foto’s en laat ze beoordelen door een authenticator. En realiseer je dat iemand een andere tas kan opsturen dan die op de foto. Dat heb ik een keer meegemaakt met een Dior armband en geloof me, daar word je niet blij van.

8

Shoppen in het buitenland: vergeet de douane niet

Shoppen in het buitenland is door internet gemakkelijker dan ooit, maar vergeet niet dat er niet met alle landen vrije handel is. Koop je bijvoorbeeld een tas in een land buiten Europa, dan moet je invoerrechten en BTW betalen. Dat maakt het gigantische assortiment van de Amerikaanse website Fashinphile.com ietsje minder aantrekkelijk. Het belastingbedrag kan behoorlijk oplopen. Denk bij een tas van 1000 euro uit Japan aan 300 euro extra. Je kunt de bedragen snel uitrekenen met de calculator van de Belastingdienst. 

9

Kleur of geen kleur?

Denk niet alleen na over wat je mooi vindt, maar kijk ook naar de kleuren van je kleding. Stel je koopt een felgroene tas en die past totaal niet bij je garderobe? Een turquoise tas is misschien een cool statement maar voor je eerste designer tas zou ik voor een neutrale kleur gaan. Zwart verveelt nou eenmaal minder snel dan fel geel.

10

Volg je hart!

Al deze tips ten spijt: jij betaalt je tas en dus ben jij de baas. Word je blij van geel? Koop een gele tas! Verliefd op een onhandige clutch? Go for it! Geniet van je zoektocht en van je designer piece dat je hopelijk jaren plezier zal geven.

xx Linda