Filling Pieces heeft de laatste jaren rap terrein veroverd in de sneakerbusiness. Het bedrijf wil zijn verantwoordelijkheid nemen en rekent de klant daarom voor wat het kost een sneaker duurzamer te maken: 6,83 euro. De zolen van die sustainable sneaker? Die zijn gemaakt van suikerriet.

Het door en door Nederlandse bedrijf heeft inmiddels een eigen winkel in Amsterdam, honderden verkooppunten wereldwijd maar de meeste schoenen gaan uiteraard anno 2021 via de digitale toonbank richting klant. 

Guillaume Philibert begon Filling Pieces in 2009. Hij wilde het gat tussen de dure designersneakers en de mainstream exemplaren vullen met een betaalbare kwaliteits sneaker. 

Bridging the gap

Filling Pieces hanteert een drietal uitgangspunten: Design that crosses boundaries.Design free from cultural baggage. Design that exists to bridge the gaps between us.

Behalve sneakers wordt inmiddels ook kleding verkocht. Daarvoor ging Philibert in zee met de Franse Senegalees Dieylane Cisse, die onder meer voor Saint Laurent werkte. 

Inclusiviteit, het beperken van afval, duurzame materialen. Filling pieces heeft een duidelijke visie over zo’n beetje alles van de muziek in de winkels tot de veters van de schoenen. We zoomen in op duurzaamheid. 

Makers Unite

De sneakers van Filling Pieces worden deels geproduceerd in Portugal. Maar een deel van de kleding wordt dichter bij huis gemaakt, in De Bijlmer om precies te zijn. Kleermakers van Makers Unite in De Bijlmer naaien de kleding om tegemoet te komen aan het ‘Bridging the gap’ principe. Filling Pieces maakt op die manier niet alleen gebruik van het vakmanschap van de kleermakers van Syrische en Irakese afkomst, maar ondersteunt ook een lokaal initiatief.  

 

Court 683 

Bij de nieuwe versie van de Low Courtde meest populaire sneaker van FP – tilde het bedrijf het begrip duurzaamheid naar een nieuw level. De Court 683 sneaker is wel gemaakt van leer. “We hebben vegan leer getest, maar het ruikt niet zo lekker als leer, voelt niet zo luxe aan en veroudert ook niet zo mooi. Dus hebben we toch gekozen voor leer, maar dan van een duurzame Nederlandse boer, wiens koeien een goed leven leiden”, zei Guillaume Philibert in Het Parool. 

Maar dat leer wordt gelooid op een minder vervuilende manier. Lees met minder of geen chemicaliën.

Op de site legt Filling Pieces aan de hand van de schoen uit wat er is verbeterd in de productie. De veters zijn nu van bio katoen. De voering is niet meer van leer gemaakt maar van gerecycled PET-flessen. En de zolen van een foam op basis van suikerriet in plaats van een petroleum based materiaal. 

Vanwaar de naam 683? Het kost 6,83 euro per schoen om de sneaker duurzamer te maken.