Uitwasbare wattenschijfjes. Heel fijn voor het milieu maar werkt het ook? SSTNBL test twee soorten. “Toen ik er de eerste keer van hoorde, had ik een gezonde scepsis. Uiteindelijk ben ik toch overstag gegaan en werd ik positief verrast.”

Omdat watten een grote belasting voor het milieu zijn, lanceren merken aan de lopende band duurzame alternatieven. Omdat ik positieve ervaringen las, besloot ik de sprong te wagen en kocht ik vorig jaar voor een paar euro een setje uitwasbare wattenschijfjes bij de Action. 

Geen vooruitgang

Ik had echter niet het idee dat dit een grote vooruitgang was. Ja, ik was dan wel geen echte watjes meer nodig en dat is fijn voor het milieu. Maar ik moest elke avond mijn ogen krachtig boenen om de mascara eraf te krijgen. Daarbij had ik het gevoel dat het micellair water of de make up remover in no time werd opgezogen door het stoffen watje. En alleen met water kreeg ik die mascara niet weg. Na een week worstelen gaf ik op: dit voelde alsof ik in no time de huid rond mijn ogen de vernieling in hielp. Dan maar weer terug naar het ouderwetse wegwerp watje. 

Dan maar de echte

Tot ik een YouTuber hoorde vertellen dat de Face Halo zo geweldig en sustainable was. Wat me eerder weerhield was de prijs van 23 euro voor 3 watjes. Maar omdat de goedkopere merken allemaal dit product namaken, besloot ik de gok te wagen en bestelde ik een setje bij De Bijenkorf. 

Voordeel?

Bij deze uitwasbare watjes heb je geen reinigingsproduct nodig. Face Halo zegt gebruik te maken van een speciaal stofje met hele fijne vezels (honderd keer fijner dan en haar). Daardoor kun je zonder het gebruik van reinigingsmiddelen de make up van je gezicht halen en ook nog eens je poriën reinigen in minder tijd, belooft het merk. 

Klopt dat?

Dat laatste is zeker waar. Slechts met water en je Halo is je make up en je mascara snel verleden tijd. De eerste belofte daarentegen kan ik niet helemaal testen. Als leek weet ik nou eenmaal niet wanneer al mijn poriën optimaal gereinigd zijn. Echter, eigenwijs als ik ben gebruik ik na mijn Face Halo nog wel tonic op een watje en dat watje is zo goed als schoon, dus dat is een goed teken.

Vervangt de Face Halo al mijn wattenschijfjes? 

Nee. Ik gebruik de Face Halo om mijn gezicht met water te reinigen en gebruik daarna nog steeds mijn gezichtverzorging zoals tonic (met een wegwerp watje). Ik gebruik dus zeker minder wegwerp watjes maar helemaal kan ik ze nog niet uit mijn routine bannen. Voordeel is wel dat de reiniging nu met een Face Halo gaat en die kan na gebruik in een waszakje snel en simpel gewassen worden. Waarna hij weer klaar is voor de volgende keer. 

SHOP FACE HALO