Het is een woord dat voor 2020 niemand kende: mascné: acne van een masker, oftewel puistjes van een mondkapje. Wie af en toe een mondkapje gebruikt in de supermarkt heeft er waarschijnlijk geen last van, maar bij iemand die acht uur achter elkaar een mondmasker moet dragen, gaat de huid daaronder lijden. 

Verschillende mensen die in de zorg werkten en dag in dag uit meer dan 8 uur een mondmasker moeten dragen, kennen het probleem. Een droge huid, schilfers of puisten onder het mondkapje. De verklaring is eenvoudig. De huid kan onvoldoende ademen, poriën raken verstopt en dat heeft een huidreactie zoals onzuiverheden tot gevolg. 

Grijns

De huidproblemen kunnen toenemen bij het dragen van make up. Toen ik dat las moest ik sowieso grijnzen. Want ik ben zo iemand die als ik thuis vertrek steevast eerst lipstick op doe. Terwijl dat nu behoorlijk zinloos is want bij de supermarkt bedek ik de net gestifte lippen meteen met een mondkapje. Het resultaat is een laagje lipstick aan de binnenkant van mijn mondmasker, hoezo vergeefse moeite.

Hoe kom je van de onzuiverheden af? 

Het mondkapje mag voorlopig nog niet af. Dus dat is niet de oplossing. Wat je wel kunt doen? Begin elke dag met een schoon mondkapje dat is gewassen op 60 graden zonder wasverzachter, want dat kan de huid irriteren. 

Katoen ademt

Huidspecialisten raden katoenen mondkapjes aan omdat je die op 60 graden kunt wassen en omdat de stof in tegenstelling tot synthetische stofjes goed ademt.

Zijde

Anderen hebben liever een zijden mondkapje omdat zijde een weldaad is voor de huid. Zijden kussenslopen zijn om die reden ook gewild.

Geen make up 

Draag het liefst geen make up onder je mondkapje. Vooral niet als je het mondmasker lang achter elkaar moet dragen. 

Als je niet zonder je concealer, foundation of je poeder kunt, kies dan een variant voor de onzuivere huid. Ook minerale make up kan helpen bij het laten ademen van je huid. 

Succes!

 

GET THE MASK

1

WOLFORD CARES

Deze topper met stipt op 1! Wolford geeft om je huid, gemaakt van 100% zijde €28,00

SHOP

2

Don’t Panic It’s Organic

Dit mondkapje van biologisch katoen is niet alleen prettig voor de huid maar helpt je ook nog eens mensen op afstand te houden met de  ‘if you can read this you’re too close’ print. € 9,95

SHOP

3

LIU JO

Liu Jo gooit het over een andere boeg en laat zien hoe mondkapjes fashionable én duurzaam kunnen zijn. Per twee verpakt. €19,95  

SHOP

4

ISKO VITAL

Het ISKO Vital™ Supreme mondkapje is een duurzame variant die gecertificeerde bescherming biedt met anti-microbiële werking. Kan tot 30 keer gewassen worden en gemaakt van biologisch katoen, waardoor het zacht en zeer comfortabel aanvoelt en derhalve biologisch afbreekbaar is. De elastische oorlussen zijn gemaakt van latex-vrij materiaal. €5,95 (minimale afname 2 stuks)

SHOP

5

Tie dye!

Maak je eigen gepersonaliseerde mondmaskers! In deze set zit alles wat je nodig hebt voor 2 zelfgeschilderde exemplaren. Voor volwassenen. Ga aan de slag met de Tie dye of batik! Deze set bevat 2 katoenen basismaskers, verstelbaar in grootte, 3 potjes verf, elastiekjes en een handig instructieboekje en zijn zelfs te wassen op 60 graden. €13 

SHOP