Bij bedrijven die duurzaam bezig zijn denk je niet meteen aan Hennes & Mauritz. Het Zweedse modehuis met vestigingen over de hele wereld heeft geen goede naam als het aankomt op duurzaamheid

Hoe trendy de collecties ook zijn, hoe hot de prijzen. Van fast fashion vervaardigd door onderbetaalde arbeidskrachten wordt geen enkele fashionista blij. Dat imago heeft zich lang tegen een van de grootste mode retailers gekeerd. 

Het beeld dat we hierboven schetsen, is echter anno 2020 niet meer correct. H&M kwam drie jaar geleden met scherp geformuleerde ambities om het beter te gaan doen op het gebied van duurzaamheid

Iedereen hoort erbij

Dat gaat niet alleen om het gebruik van de goede grondstoffen. Maar veel en veel verder. Ook gelijke behandeling en betaling bijvoorbeeld horen erbij. Het concern is bezig met diversiteit op de werkvloer. Dat is misschien niet zo heel moeilijk met een giga aantal van 177.000 arbeidskrachten wereldwijd. Maar ook een diverse klantenkring is belangrijk. En dan met name om kleding te maken voor iedereen. 

Vrouwen aan de top

Op het gebied van personeelsbeleid worden we ook blij van het feit dat niet alleen er veel vrouwen een baan hebben bij H&M (70 procent van het personeel is vrouw), maar ook 7 van de 10 managers is vrouw.

Bovenaan de site

Duurzaamheid staat nu zelfs op de site verankerd bovenaan. De ambities zijn dan ook torenhoog. Over tien jaar wil de retailreus volledig gerecyclede of duurzame materialen gebruiken.

Door te investeren in nieuwe technologieën willen we de manier waarop we kleding maken en gebruiken veranderen. Geen oude jeans meer in de prullenbak en niet meer afhankelijk zijn van waterintensieve stoffen. In plaats daarvan willen we afval verdrijven en materiaal hergebruiken’, meldt H&M zelf over de omkeer. 

Blij!

Het inleveren van oude spullen is iets dat je als klant meteen zien en blij van wordt. Wij tenminste wel als we zien dat onze eigen H&M naast de kassa een bak heeft staan voor je oude kleding.

Primark kwam immers negatief in het nieuws toen klanten na het shoppen de tassen met nieuwe kleding hun oude kleding simpelweg in de gemeentelijke prullenbakken naast de winkel propten. 

Weggemikt

Dubbel triest. Niet alleen wordt kleding simpelweg weggemikt terwijl je er misschien nog iemand blij mee had kunnen maken. Maar bovendien is het produceren van kleding zo enorm vervuilend dat het fijn is dat die kleding hergebruikt kan worden. Reden dus om het initiatief van H&M te bewonderen. Net als het feit dat er continu nieuwe items worden toegevoegd aan de conscious collectie trouwens.

Katoenen tassen

Ook op het gebied van verpakkingen worden stappen gemaakt. De plastic tassen mogen dan al vervangen zijn door katoenen en papieren exemplaren, wie online kleding bestelt ziet nog steeds dat elk afzonderlijke kledingstuk is verpakt in een plastic zak. Dat moet over 5 jaar al anders zijn. 

Alleen nog goed plastic 

H&M wil dan alleen nog maar plastic verpakkingen gebruiken die herbruikbaar, recyclebaar en composteerbaar zijn. Hetzelfde geldt voor de plastic zakken die nu nog worden gebruikt voor transport van kleding van de productielocaties naar de winkels. Ook die moeten in 2025 zijn vervangen door milieuvriendelijke alternatieven. Het warenhuis wil in 2040 volledig klimaatpositief zijn. Dat betekent dat we meer broeikasgassen uit de atmosfeer zullen verwijderen dan we creëren’, schrijft het concern zelf. Mooi! Want dat betekent dat we met een schoon geweten de nieuwste trends kunnen shoppen. 

SHOP H&M DUURZAAM