Wie is deze vrouw die wordt geroemd door celebs en alle progressieve Amerikanen? Het kan je niet ontgaan zijn. Tout LA en links Amerika herdacht in september de overleden Ruth Bader Ginsburg. 

Deze 87-jarige rechter overleed aan alvleesklierkanker. Ze was als lid van het Hooggerechtshof buitengewoon invloedrijk. Wij kennen haar ook als een fervent voorvechter van vrouwenrechten en gelijkheid. 

Heldenstatus

Ruth Bader Ginsburg werd in 1993 door de Democratische president Bill Clinton tot het Hooggerechtshof benoemd en was daar een van de progressiefste rechters.

’RBG’ zoals ze liefkozend door haar fans genoemd werd, verwierf de afgelopen jaren een heldenstatus. Haar afbeelding stond op shirts, posters en mokken. Er lopen zelfs mensen rond die haar afbeelding op hun lichaam hebben getatoeëerd. Er verschenen boeken over haar leven, maar ook over haar strenge fitnessregime.

Opvolging

Na haar dood barstte een verhitte politieke strijd los over haar opvolging, vlak voor de presidentsverkiezingen. Maar Donald Trump deed wat vriend en vijand vermoedde: hij benoemde een conservatieve opvolgerDe invloed van deze benoemingen is groot. De rechters worden benoemd voor het leven, en ze kunnen beslissen over grote maatschappelijke onderwerpen als abortus, wapenwetgeving en burgerrechten.

Abortus

Je zult denken dat onderwerpen als abortus geen groot politiek item zijn. Bij ons is abortus een decennia geleden verworven recht, in Amerika ligt dat anders. Abortus is daar een hot topic. In veel staten wordt er verschillend gedacht. Onder invloed van het Trumpiaanse kamp werden de regels de afgelopen jaren strenger. Het onderwerp laaide in verkiezingsstrijd weer hevig op. 

Dat kan maar zo leiden tot processen tot aan de Hoge Raad. En dan maakt het een groot verschil wie daar recht spreekt: iemand als Ruth Bader Ginsburg of een conservatieve opperrechter.