Precies een maand is ze aan het werk, de eerste vrouwelijke vice president van Amerika: Kamala Harris. De stem die hoop geeft aan alle vrouwen: Dream with ambition, lead with conviction. And we will applaud you every step of the way.”

Haar komst betekent voor veel Amerikanen hoop. Niet alleen op een betere toekomst voor het door Trumps beleid verscheurde land. Maar ook hoop voor alle vrouwen in het land die zien dat een vrouw het eindelijk schopt tot VP. En dan ook nog een vrouw van buitenlandse afkomst. Opeens is Amerika weer het land van de onbegrensde mogelijkheden.

Dat was precies de boost die de Amerikanen en de rest van de wereld die meekeek bij de beëdiging een maand geleden, nodig hadden. Kamala Harris is niet alleen de eerste vrouwelijke vicepresident van Amerika. Ze was in haar 56-jarige leven al heel vaak de eerste op een positie. Zo was ze ook de eerste zwarte vrouw die meerdere hoge posten op justitie bekleedde in Californië, ze was de eerste Indiaas-Amerikaanse senator. 

Ambities

De wil om de beste ergens in te zijn kreeg ze met de paplepel ingegoten. “I was raised by a mother who said that to me all the time: ‘Kamala, well, you may be the first to do many things—make sure you’re not the last.’”

De politieke ambities om de wereld een stukje beter te maken kreeg ze van haar ouders mee.

“My mother, Shyamala, raised my sister Maya and me to believe that it was up to us. She’d tell us, Don’t sit around and complain about things, do something”, aldus Harris.

Diplomaten

Kamala is de dochter Shyamala Gopalan, die vanuit India op haar 19e verhuisde naar Amerika om te gaan studeren. In die tijd (de jaren vijftig) zeer bijzonder voor een meisje uit India, ook al was dat meisje afkomstig uit een diplomatengezin. Hoewel het de bedoeling was dat ze na haar studie terug zou gaan naar India om daar te trouwen liep Shyamala in Amerika haar grote liefde tegen het lijf.  

In plaats het retourtje India werd het een bruiloft in Amerika met Donald Harris, een student uit Jamaica. Hij zou later de eerste zwarte economieprofessor worden van Stanford University. 

Omdat het huwelijk later spaak liep, zijn de in 1964 geboren Kamala en haar zusje grotendeels alleen door haar moeder opgevoed. Moeder combineerde die klus met haar wetenschappelijke loopbaan, waarbij ze onderzoek deed naar borstkanker. 

Protestdemonstraties

Aangezien haar ouders actief waren voor de Burgerrechtenbeweging, was het politiek bewustzijn bij Harris al vroeg aanwezig. Ze liep met haar ouders mee in talloze protestdemonstraties en ook als student ging ze daarmee door. Geen wonder dat ze zich verkiesbaar stelde voor de studentenraad.

Na haar studies politicologie en economie werd ze aanklager in Californië. Ze viel daar op door haar dertig jaar oudere partner, de plaatselijk politicus Willie Brown, die later burgemeester van San Francisco werd. Maar Harris beëindigde de relatie. Haar carrière ging crescendo en ze werd uiteindelijk senator. In 2019 deed ze een gooi naar het presidentschap, maar die campagne liep op niets uit. Totdat ze door Joe Biden werd gekozen als zijn running mate en de rest is history. 

Bevriend met Beau

Biden zou haar overigens deels op gevoel gekozen hebben. Harris was bevriend met zijn overleden zoon Beau. Ze werkte samen in de tijd dat ze beiden aan de leiding van het Justice Department stonden in Californië (Harris) en Delaware (Biden) 

Wat is de reden dat Kamala Harris zo ver is gekomen in haar carrière? 

Het is ongetwijfeld de drive die ze van huis uit meekreeg om de beste te zijn en de wereld een beetje beter te maken. Alleen het feit al dat Harris nu de VP van Amerika is, betekent zoveel voor alle vrouwen in het land en ver daarbuiten.

 

Geen wonder dat ze in haar eerste speech nadat bekend werd dat zij en Joe Biden de verkiezingen hadden gewonnen, afgelopen november aandacht vroeg voor alle sterke vrouwen in haar leven. Niet alleen haar moeder, maar ook de vrouwen die ervoor zorgden dat wij nu naar de stembus kunnen. 

De boodschap die ze vervolgens tegen haar toehoorders van nu heeft is er een die de hele wereld over ging en hopelijk nog lang zal gaan. Woorden waarmee ze hopelijk alle vrouwen in Amerika even een ‘Dit kan IK ook’ gevoel geeft. 

“But while I may be the first woman in this office, I won’t be the last.

Because every little girl watching tonight sees that this is a country of possibilities.

And to the children of our country, regardless of your gender, our country has sent you a clear message:

Dream with ambition, lead with conviction, and see yourself in a way that others might not see you, simply because they’ve never seen it before.

And we will applaud you every step of the way.”

 

Wat heeft Harris de afgelopen maand gedaan in het Witte Huis?

Wat gebeurde er nadat Harris met haar omvangrijke collectie Converse sneakers en uiteraard man Doug Emhoff, die ze op 40-jarige leeftijd leerde kennen, haar intrek nam in de ambtswoning van de VP? 

Ze ging subiet aan de slag met het indammen van de COVID pandemie, het vlottrekken van de Amerikaanse economie en ook het klimaat staat na 4 jaar weer op de politieke agenda. 

Maar ze is haar afkomst alles behalve vergeten. Onlangs met World Cancer Day herdacht ze haar moeder Shyamala die als wetenschapper onderzoek deed naar kanker en in 2009 overleed. 

Deze ontwikkelde wetenschapper die in Kamala’s jeugd werd aangezien als de hulp in de huishouding zou maar wat trots zijn als ze zou weten hoe haar dochter met hard werken en veel doorzettingsvermogen dwars door de glazen plafonds denderde om te eindigen in dit een na hoogste ambt van Amerika. 

Go Kamala!