Welke kleding trek ik vandaag aan? Het is een vraag die elke dag terugkomt. Soms een vraag waar je snel een antwoord op weet en soms levert deze simpele vraag een enorme struggle op. Als er iemand is die dat begrijpt, dan is wel dé stylist des vaderlands: Manon Meijers. 

Onlangs werd bekend dat ze van haar boek Kleed Jezelf Gelukkig 10.000 exemplaren heeft verkocht. Aangezien haar boek al in de kast van SSTNBL staat, is deze mijlpaal een mooi moment om te kijken naar de filosofie van deze bekende stylist. Die met dit boek overigens overduidelijk bewijst dat ze meer is dan een stylist die wat leuke setjes bij elkaar zoekt (hallo vooroordeel). 

Worsteling

Een worsteling die elke dag terugkomt. Dat kunnen alle jurken, broeken, truien en alle kledingstukken in je kast worden, als je twijfelt over wat je staat. Wat bij elkaar past. Wat je wilt uitstralen. En een combinatie van die drie. 

In haar boek Kleed jezelf gelukkig legt Meijers uit hoe je blij wordt van de inhoud van je kast. Maar dat is de heel kort door de bocht conclusie. 

Psychologie

Wat doet jouw kledingkeuze met je brein? En wat doet je brein met je kledingkeuze? Het is pure psychologie. Over de impact van de dingen die we als kind leerden. De ontwikkeling van mode door de jaren heen. En de gevolgen daarvan. Dat we ons eindeloos kunnen verliezen in shoppen maar voor ons gevoel nooit iets hebben om aan te trekken. 

Ik denk dat iedereen het verhaal met de talloze voorbeelden van Manon Meijers kan herkennen. Bijvoorbeeld over keuzestress. Dat je bij de jeansafdeling van een groot warenhuis door de bomen het bos niet meer ziet. Dat je daar altijd het gevoel hebt dat je het verkeerde kiest en dat bij veel opties alles wat je niet kiest aantrekkelijker lijkt (dit is me zo vaak overkomen, reden dat ik bij de Bijenkorf liever de spijkerbroeken oversla en doorloop naar het restaurant voor een bemoedigend wijntje of cappuchino afhankelijk van mijn bui).

Metoo

Het boek levert me nog meer metoo momenten op, en dan niet in de nare betekenis van dit woord, maar: dit heb ik ook, heeft ze het over mij? Dat er meer vrouwen zijn met veel items in hun kast die ze niet dragen, verkeerde keuzes, foute aannames en wat dies meer zij

En de kracht van kleding

Kleding kan: veranderen hoe je eruit ziet, hoe je je voelt, hoe je naar jezelf kijkt, hoe je je gedraagt en hoe je presteert. En al deze aspecten houden verband met elkaar en beïnvloeden elkaar. Een simpel maar aardig voorbeeld uit het boek: uit onderzoek blijkt dat mensen iemand in een doktersjas associëren met intelligentie. Dat ze zelfs beter presteren als ze denken dat ze een doktersjas aan hebben dan dat ze denken dat het een schildersjas is. 

Inzichten

Zonder het hele boek te willen verklappen (als het nog niet duidelijk is, ik ben enthousiast, ga het zeker zelf lezen) ik heb met plezier al deze inzichten gelezen. Niet dat het allemaal nieuw is, maar het leest als een tierelier en over kleding kunnen we nooit te veel weten toch? 

Types

Al die inzichten vertaalt de stylist uiteindelijk in een aantal archetypes die elke vrouw op weg moeten helpen naar een kast die beter is afgestemd op wat je wilt en waar je blij van wordt.  

Ben je een boss lady, een rebel, of een van de andere 6 types? Wat betekent dat en heel belangrijk: hoe voorkom je dat je stijl saai wordt doordat je kopieert wat deze styliste je leert. Oftewel: hoe maak je dit je eigen en houd je je eigen identiteit en ideeën? 

Glitterjasjes

Ik moet zeggen dat de praktische vertaling van mij wel iets uitgebreider had gemogen. Om meer inspiratie te krijgen aan de hand van kledingstukken die iedereen wel in zijn kast heeft. Of meer geïnspireerd te worden door de combinaties die Manon Meijers zelf maakt. Want haar stijl vind ik geweldig. Ik wil ook haar glitterjasjes combineren met stoere items. En haar laarzen zijn to die for! Maar mis een beetje wat ik dan het best kan kiezen. 

Eerlijk is eerlijk. Zonder twijfel leverde dit boek mij een hele lading inzichten en inspiratie op. Ik wil het niet allemaal hier delen, Meijers heeft haar boek niet voor niets geschreven. Want zoals ik net al zei: ik kan dit boek iedereen die zelfs maar een klein beetje interesse heeft voor alles wat er op een hangertje in je kast hangt aanraden. 

Een tip: als je het boek hebt gekocht: krijg je gratis toegang tot een online module van Manon Meijers, wacht niet zoals ik totdat die code verlopen is.

Veel plezier met de zoektocht naar geluk in je kast!

xx Linda