Prachtige grachten en gezellig knusse straatjes met historische gebouwen. Met daarin bijzondere winkels en horeca. Dat is Leeuwarden in een notendop. Een stad waar je kunt varen en flaneren. Linda ging op pad. 

De verrassing van het noorden is voor mij Leeuwarden! Kende ik Groningen al langer, op de terugweg van Terschelling stopten we een paar jaar geleden in Leeuwarden en was ik verrast door de leuke zaakjes en de mooie binnenstad. 

Alleen al de grachten in het stadshart zorgen voor de Friese sfeer. Alleen wordt die sfeer in de binnenstad niet gecombineerd met uitgestrekte weilanden maar met historische pandenLeeuwarden heeft zo veel aardige kledingzaken, cadeauwinkels en interieurzaken dat het echt teveel is om op te noemen. 

Hier onze Must Visit  adressen: 

Post Plaza

In het voormalige postkantoor hartje Leeuwarden is een Grand café & Hotel gevestigd waar je U tegen zegt. De grootse hal, de binnentuin en de hotelkamers, het is allemaal een lust voor het oog. En dan hebben we het nog niet eens over de menukaart, yum! Tip voor coffeelovers: hier branden ze hun eigen bonen, hoe cool. 

 

Nord Conceptstore

Van bloempotten tot tassen, van vazen tot kandelaars, van koffie tot beddengoed. Als je in deze hippe conceptstore boordevol interieurpareltjes in de Sint Jacobstraat niets leuks kunt vinden, weten wij het ook niet meer. 

SainT

Vlakbij Nord zit SainT, een winkel met alleen maar T-shirts. En dan niet de exemplaren die je overal ziet, maar hier vind je dat ene shirt met de albumhoes van The Rolling Stones die je vroeger grijs draaide. Het leuke van de officieel gelicentieerde bandshirts is dat ze gemaakt zijn van restanten katoen en pet flessen. De winkel met Fairrade Certificaat ontwerpt ook zelf T-shirts, met prints van lokale kunstenaars die met milieuvriendelijke inkt op bio katoen wordt gedrukt. Hoezo een verantwoorde souvenir?!

Stek

Leeuwarden is akelig mooi mede door het water in de stad. Wil je daar front row van genieten met zicht op de karakteristieke toren Oldehove, ga dan naar Stek. Een mooie horecazaak in een historisch pand.  Met de heerlijkste taarten en borrelplanken. En heb je door dit mooie terras bij het voormalig brugwachtershuisje zin in een tocht over de stadsgracht: huur dan de gecaterde Stek sloep! 

Rituals

Hoe heerlijk om in een onbekende stad bij een vertrouwd adres binnen te lopen? Dat kan bij Rituals. Ik word altijd blij als ik de drempel van Rituals over stap en de heerlijke geuren ruik. Hier gaan beleving en funshoppen hand in hand. Want terwijl je letterlijk snuffelt tussen de kaarsen, make up of zachte loungemode, kun je even je handen scrubben en een kop thee drinken. 

Leeuwarden Lounge

Onder het mom ‘welkom in een wereld die je nog niet kent’ kun je bij de Leeuwarden Lounge genieten van de Afghaanse keuken. De zaak aan de Korfmakersstraat 13 (om de hoek bij Post Plaza) is ingericht met gave lounge kussens om meteen in de sfeer te komen. De familie Hashemi die in de jaren negentig naar ons land kwam vanuit Afghanistan kookt de meest weergaloze gerechten.

Van der Velde 

Boeken heb je nooit genoeg. Vind ik althans. Hoe lekker is het om te neuzen tussen de stapels literaire thrillers, romans of tijdschriften als je een dagje of weekend weg bent en eindelijk de tijd hebt? Deze behoefte kun je simpel bevredigen bij Van der Velde aan de Nieuwestad. Hier verkopen ze trouwens ook hele mooie tweedehands boeken, waar soms hele bijzondere uitgaven bij zitten. Van der Velde heeft regelmatig schrijvers op de koffie voor een signeersessie. 

 

Design Fabriek

Als je blij wordt van de merken als HK Living, Bloomingville en House Doctor moet je naar de Design fabriek. Niet in het centrum, maar even daar buiten. In tegenstelling tot de zaakjes in de binnenstad, vind je hier ook mooie banken, tafels en ander meubilair. Maar ook heel veel accessoires.

Fries Museum 

Meestal nemen we geen musea op in deze must visit lijst. Het Fries Museum is een uitzondering. Reden: de tentoonstelling Haute Bordure. Borduren? Klinkt misschien suf. Maar dan heb je dit nog niet gezien. Denk aan de Gucci spijkerjasjes met patches waarin rappers zich maar al te graag kleden. Of de mooie Dior borduursels. Of ensembles van Maxima. Op deze manier is borduren alles behalve suf, maar juist een statement. In Het Fries Museum zijn creaties van hedendaagse ontwerpers als Viktor & Rolf, Karim Adduchi en Claes Iversen te zien. Let op: deze tentoonstelling duurt tot 18 juli. 

Dit waren de 9 Must Visit adressen van Leeuwarden, suggesties? Laat het ons weten via Instagram @SSTNBL

xx Linda