Of het nou gaat om tassen, jassen, schoenen, riemen of andere kledingstukken, wij én de fashionindustrie blijven gek op leer. Het is stevig, het is soepel en het gaat lang mee. Maar omdat we steeds bewuster worden van wat we kopen, is het belangrijk om te weten wát we nu eigenlijk kopen. Wat zijn eigenlijk de alternatieven voor leer en hoe sustainable zijn deze verschillende soorten leer? We zetten het voor je op een rijtje.

Echt leer

We beginnen bij echt leer. Het is een duurzaam materiaal, in de zin dat het lang mee gaat. Maar om een dierenhuid te verwerken tot zacht en soepel leer moet het eerst gelooid worden, dat is een alles behalve duurzaam proces en dan hebben we het nog niet eens over de dierenindustrie achter het leer zelf.

Vegan leer van PU en PVC

Veel vegan leer bestaat uit polyurethaan (PU) of polyvinylchloride (PVC). Een synthetische materiaal waar al decennia lang goedkoop nepleer van wordt gemaakt. Het probleem van deze materialen: ze zijn gemaakt van aardolie, ze zijn niet afbreekbaar en dus dragen ze bij aan een enorme berg plastic waar we al helemaal niet op zitten te wachten. Bovendien is vegan leer vaak kwalitatief minder duurzaam.

Populaire merken als Dr. Martens en Matt & Nat maken voor hun vegan schoenen gebruik van dit materiaal. Maar ook de vegan Stan Smith’s sneakers, die Stella McCartney voor Adidas ontwierp zijn gemaakt van polyurethaan. Deze schoenen zijn dus weliswaar ‘cruelty-free’ er komt dus geen dierenleed aan te pas, maar ze zijn niet per se goed voor het milieu. De materiaaltabel van Milieu Centraal laat zien hoe deze processen, zoals het verbouwen, bewerken en verwerken van materialen, impact hebben op het milieu.

Maisleer

Sneakermerk Veja gooit het over een hele andere boeg, en hoe! Het merk maakt gebruik van het omhulsel van de maiskolf.

Dat het vinden van een ecologische vervanger van leer niet zo makkelijk is, bleek ook hier. Er was 5 jaar research & development nodig voordat het perfecte materiaal gevonden was: waxed canvas, dat voor 50 procent bestaat uit maisafval uit de voedingsindustrie. Dit zorgt voor een materiaal dat voor 63% afbreekbaar is. Een goede score dus, zeker als je het vergelijkt met bovengenoemde PU en PVC dat helemaal niet afbreekbaar is.

Royal sneakers

Het Franse merk Veja zette al langer in op sustainable en eco-friendly materialen. Met de eerder gelanceerde Hexa sneaker bijvoorbeeld, voor dit paar sneakers wordt gebruik gemaakt van 3 plastic flessen. En no worry, de sneakers voelen zo soepel aan dat je het verschil niet merkt.

Vanaf het moment dat Meghan Markle met de hippe witte Veja sneaker is gespot, maakte het merk een reusachtige groei door. Ook bij verschillende  celebs staan de sneakers inmiddels in de walk in closet. Katie Holmes, Reese Witherspoon en Emily Ratajowski fan van het meest sustainble sneakermerk van nu.

THE MOST SUSTAINABLE SNEAKERS ARE THE ONES YOU ALREADY WEAR

-VEJA-

Veja laat zien hoe de gymp zich met verschillende outfits laat matchen en ook hoef je geen koninklijke portemonnee te trekken!

SHOP VEJA

SHOP VEJA