Het Amerikaanse modelabel Halston. Ik had er nog nooit van gehoord. Door de trailer op Netflix was ik wel meteen getriggerd. Een mode ontwerper uit de tijd van Andy Warhol, Studio 54 in New York. Hoe zit dat?

Om maar eens te beginnen met mijn slotconclusie. Deze serie moet je zien. Goed acteerwerk, een prachtig beeld van New York in de seventies en een indrukwekkend verhaal.   

Roy Halston is een hoedenontwerper die in de jaren zestig bekend werd met het zogenoemde pillbox hoedje dat Jacky Kennedy in 1961 droeg naar de inauguratie van haar man als president. Na dat succesnummer krijgt hij zijn collectie hoeden bij het toen al prestigieuze warenhuis Bergdorf Goodman in New York

Over the top

Hoeden raken uit de mode en Halston schaalt op en gaat een complete modecollectie ontwerpen. Dat alles gaat gepaard met veel drama, over the top taferelen, foute vriendjes, wilde feesten. Dat Halston geen saai figuur is, is een understatement. Hij wil zijn creaties verkopen in een prachtig boudoir achtig atelier en dat levert geweldige beelden op!

Skills

En dan zijn skills als designer, oh me oh my. Hij bezat de kunst om stoffen op zo’n weergaloze manier te draperen dat zijn modellen of muzes een eenvoudige doch classy jurk uit een lap stof kregen. Geweldig. Als kijker mogen we daarvan smullen als hij zijn hartsvriendin Liza Minelli een rode jurk aanmeet. Hetzelfde gebeurt bij zijn muze Elsa Peretti, die werkt als model voor de ontwerper. Peretti die afgelopen maart overleed, kwam door Halston terecht als ontwerper van sieraden bij Tiffany, waar ze een indrukwekkende carrière opbouwde.

Smullen

Maar de serie is meer dan smullen van de meest prachtige jurken. Het is een aaneenschakeling van mooie plaatjes uit de seventies, de tijd waarin Bianca Jagger, Andy Warhol, David Bowie avond na avond feesten in de legendarische nachtclub Studio 54. Halston organiseerde bijvoorbeeld het verjaardagsfeest voor Bianca Jagger waarin ze op een wit paard door de club werd gereden. In een Halston dress, obviously.

Copieuze feesten

Tegelijk is dat een van de redenen dat we nu nog wel Calvin Klein, Ralph Lauren en andere Amerikaanse ontwerpers uit die tijd kennen en Halston niet. Want de ontwerper gaat uiteindelijk ten onder aan de copieuze feesten uit die tijd die doorgingen in zijn kantoor in de Olympic Tower op 5th Avenue. 

Schalen cocaïne

In dat kantoor met geweldig uitzicht op de prachtige torens van de St. Patricks Cathedral werd  de hele dag door geleefd op schalen cocaïne. Met eenzelfde enthousiasme waarop ik me op een feestje kan vergrijpen aan een hand M&M’s wordt het witte poeder geconsumeerd.

Met alle gevolgen van dien. 

Eeuwig zonde. Want iemand met het talent van Halston (geweldig vertolkt door Ewan McGregor) had een plek verdiend tussen zijn vakgenoten van toen als Oscar de la Renta

Must see

Deze serie is door de combinatie van mooie plaatjes, geweldig acteerwerk (ook Krysta Rodriguez die Liza Minelli speelt) en het verhaal een absolute must see! 

xx Linda