C&A is niet het bedrijf waaraan je denkt bij de hipste en de hotste modewinkels. Maar feit is dat het van oorsprong Hollandse bedrijf wereldwijd miljoenen klanten trekt. Wat doet C&A aan duurzaamheid? We zetten het op een rij.

Het oer Nederlandse C&A kwam de afgelopen jaren met een hele lijst met doelstellingen waarmee ze keihard inzetten op de reductie van Co2 uitstoot. Met als resultaat dat ze in 2018 116.000 ton Co2 minder hebben uitgestoten in 2018. En 1 miljard m3 water hebben bespaard. 

400.000 zwembaden

Ter vergelijking: 116.000 ton Co2 uitstoot is te vergelijken met een equivalent van de jaarlijkse CO2 uitstoot van ruim 70.000 auto’s. Een miljard kuub water met de inhoud van 400.000 Olympische zwembaden. 

Bio katoen

Dat gebeurde door grondstoffen te gebruiken die meer duurzaam zijn. Zoals het inkopen van duurzamer katoen en viscose. Beginnen bij het begin dus. Als beloning daarvoor werd C&A voor de zesde keer uitgeroepen tot ’s werelds grootste afnemer van biologisch katoen en één van ’s werelds grootste afnemers van meer duurzame katoen.

Biologisch katoen is niet alleen beter voor de drager, maar ook voor de producerende boeren. Het is beter voor hun gezondheid dat ze geen gevaarlijke bestrijdingsmiddelen gebruiken en het verbetert de plaatselijke waterkwaliteit. 

Verder wierp de productie van duurzame jeans zijn vruchten af. In Europa, Brazilië en Mexico bracht C&A de in hun ogen meest duurzame jeans ter wereld op de markt. 

Veel winst

Mooie getallen allemaal, maar het betekent nog steeds niet dat we ongelimiteerd moeten gaan shoppen als we om duurzaamheid geven. Je kunt het op twee manieren zien. Omdat de kledingindustrie zulke dramatische gevolgen heeft voor het milieu is er ook veel winst te behalen. Of de kledingindustrie is zo’n drama dat we beter niet meer kunnen shoppen. 

Wij gaan in dat geval graag voor optie 1. En omdat C&A 1900 winkels heeft in 19 landen en dagelijks miljoenen producten verkoopt is er veel verbetering te behalen.

Transitie

De kledingindustrie is zo vervuilend dat verandering nodig is. En er ook snel verbetering mogelijk is. En dat is mooi. Kunnen we nu zonder schuldgevoel elke week tien truien kopen? Nee!! Maar de industrie zit in transitie en dat is positief.

Want dat een kledingreus als C&A nu in 71% van de gevallen in biologische katoen of duurzamer katoen gebruikt is winst. Ook wordt vaker voor gerecycled katoen gekozen.

“De helft van de grondstoffen die in onze collecties worden gebruikt, worden duurzamer ingekocht, we kunnen duidelijk zien dat onze acties het milieu helpen, de levensstandaard van kleine boeren verbetert en we maken het onze klanten gemakkelijker om duurzamere keuzes te maken”, aldus Jeffrey Hogue, C&A’s Chief Sustainability Officer vorig jaar.

Wear the change

Het concern heeft nog een aantal veranderingen ingezet. Zoals het ‘wear the change’ label dat volgens het merk kwaliteit garandeert maar ook een verantwoorde keuze en inclusiviteit. Verder is er een ‘we take it back’ campagne waar je je oude kleding kunt inleveren voor hergebruik en recycling. 

Trots

Daar zouden de broers Clemens en August Brenninkmeijer, die het bedrijf in 1841 openden, misschien best een beetje trots op zijn. 

Rijkste familie

Aan de andere kant, de familie Brenninkmeijer die nog steeds eigenaar van het bedrijf is moet wel. Want als rijkste familie van ons land met een vermogen van 22 miljard euro (in 2011) kunnen ze op zijn minst proberen de wereld een beetje beter te maken.