Het merk Louis Vuitton begon niet met oorbellen, sjaals, kleding of handtassen. Nee de reistassen dat is waar Louis himself zijn label mee startte. De koffers waren de eerste klassiekers van het modehuis. 

Shoppen vandaag de dag allerlei celebs en welgestelden bij het modemerk, een van de eerste bekende klanten was de Franse keizerin Eugenie de Montijo, de vrouw van Napoleon III. De keizerin benoemde de toen nog jonge Louis Vuitton tot haar persoonlijk koffermaker in 1853.

Vuitton bedacht dat koffers een rechthoekige vorm moesten krijgen. Hij ontwierp ze bovendien plat, zodat ze stapelbaar waren. Ook verving hij het leer door een waterdicht en oersterk canvas, waar de tassen nu nog steeds van gemaakt worden. 

Aldus de geschiedenis van LV is een notendop.

Trunks

Jaren later is gek genoeg het materiaal canvas nog steeds de ideale reisgenoot. De trunks daarentegen worden anno 2021 vaker ter decoratie gebruikt dan om echt het vliegtuig mee in te gaan. Waar de Vuitton adepten wel mee op reis gaan? Dat zijn de canvas Keepall tassen. 

Coco

Zo’n Keepall is kort gezegd de grote broer of zus van de Speedy. Even je feitenkennis opfrissen: de Speedy werd in de jaren dertig van de vorige eeuw ontworpen. Ook Coco Chanel was gek op de canvas tassen van Vuitton. Zij droeg haar Speedy graag en vaak. Tot ze zelf met haar ontwerp van de 2.55 handtas kwam, mét een handige strap, omdat ze handsfree wilde zijn. 

Huisraad

Pas jaren nadat de Speedy in 1930 het levenslicht zag en het merk groot was geworden met koffers, kwam er de Keepall, die zoals de naam het zegt plek heeft voor je complete huisraad. Ik stop mijn bagage om die reden in packing cubes, oftewel handige tasjes en pouches, maar dat is weer een andere afwijking van me. Daarover later meer. 

Dromen

De Keepall dus. Precies zo’n tas stond er op mijn wensenlijst. Want als je eenmaal verslingerd bent aan HET merk dan blijf je dromen en wordt je wensenlijst steeds langer. 

Macassar

Zijn de meeste Keepalls in monogram en vachetta leer uitgevoerd, ik ging voor de zogenoemde Macassar uitvoering van monogram en zwart leer. 

Voordeel van het zwarte leer ten opzichte van het lichte onbehandelde vachetta leer is dat het minder kwetsbaar is. Het lichte leer vlekt als het nat wordt en verkleurt van het licht. Bij het zwarte leer hoef je je daar geen zorgen over te maken. 

Maar nog veel belangrijker: ik vind het zwarte leer ontzettend stoer afsteken tegen het bruine canvas. Maar dat is een kwestie van smaak. 

Hotstampen

En eigenwijs als ik ben: je ziet de Keepalls het meest met vachetta dus dat alleen al was voor mij reden mijn zinnen te zetten op de Macassar variant… Met de zwarte strap en het bagagelabel dat je kunt laten hotstampen met het embleem van de stad waar je reis naartoe gaat, is dit mijn absolute droom reistas. 

Heeft deze Keepall geen nadelen? Zeker wel. Deze tas in de grote maat 55 centimeter mag dan zijn naam Keepall eer aandoen omdat alles er in past. Het nadeel is dat ie dan behoorlijk zwaar wordt. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat in zo’n geval een trolly handiger draagt, pardon, rolt.

Desalniettemin hoor je mij zeker niet klagen zodra ik weer on tour kan met mijn Macassar baby;-)

xx Linda