Hij werkte samen met Christian Dior en maakte kleding voor celebs als Jackie Kennedy en Mia Farrow. Modeontwerper Pierre Cardin is vandaag op 98-jarige leeftijd overleden. 

Cardin begint als zo veel mode iconen als kleermaker. Hij leerde de fijne kneepjes van het vak als kleermakers leerling bij niemand minder dan Christian Dior himself. 

Salon

De Italiaan met Franse ouders opende daarna zijn eigen salon in Frankrijk waar hij het grootste deel van zijn leven woonde. Als zoveel ontwerpers legde hij zich in de jaren na de Tweede Wereldoorlog toe op haute couture. 

Bekend werd Cardin in de fifties met het ontwerpen van kleding voor een gemaskerd bal in Venetië, vlakbij waar hij geboren werd. Hij maakte daarna faam met opvallende haute couture met primaire kleuren en hij begon in 1964 met zijn eigen futuristische Cosmocorps collectie.

Rode Plein

Door de jaren heen deed hij modeshows op bijzondere plekken van het Rode Plein in Rusland tot op de Chinese muur. Zijn ontwerpen zijn tentoongesteld op tientallen plekken van Londen, Montreal tot Shanghai. Los daarvan heeft Cardin een eigen museum in Parijs.

In 1974 stond hij als eerste ontwerper op de cover van Time Magazine. Hij ontwierp vliegtuig interieurs en theaters. En dan is het cv van de beste man nog niet compleet. 

Goede doelen

Cardin werd in 1991 Unesco Goodwill Ambassador en ging zich richten op liefdadigheid en goede doelen. Hij ontwierp een medaille en juwelen voor het Tsjernobyl programma van Unesco. Ook op cultureel gebied ontplooide hij tal van initiatieven. En oh ja, Pierre Cardin was Goodwill Ambassador voor de United Nations.

De confectie waar Cardin zich naast de haute couture op toelegde wordt over de hele wereld bij grote ketens verkocht, net als zijn parfums en horloges.