Met deze giga erfenis bepaalt Coco Chanel nu nog het modebeeld (Ja, ook jij hebt iets van Coco in je kast) Dat Gabrielle Chanel bekend staat als de meest invloedrijkste modeontwerper aller tijden weten we. Maar ze liet zoveel meer na dan alleen dat. Wedden dat ook jij iets in je kast hebt dat is gebaseerd op een ontwerp van La Chanel? 

Afgezien van haar intelligentie, creativiteit en haar scherpe oog voor verfijnde esthetiek, wist Gabrielle, ook wel Coco genoemd vrouwen van alle generaties te inspireren, en nog steeds. Chanel zorgde voor een revolutie in het modebeeld en verving korsetten door broeken, truien, jasjes en niet te vergeten de LBD, little black dress. Dit alles gemaakt van soepel vallende stoffen die praktisch en toch verleidelijk waren. Het was Coco die vrouwen zelfstandig liet bewegen, letterlijk en figuurlijk.

Deze creaties hebben we te danken aan Coco

The little black dress

Tegenwoordig het kledingstuk dat in geen enkele kast mag ontbreken. Wist je dat Coco Chanel deze jurk introduceerde? Dat gebeurde in 1926. Vogue noemde de jurk “Chanel’s Ford”, omdat net als de T-Ford een little black dress een simpel en betaalbaar model was. In dit geval voor vrouwen uit verschillende sociale klassen. En bovendien was de T-Ford ook altijd zwart. 

Een behoorlijk statement-piece want voor de jaren twintig werd zwarte kleding veelal geassocieerd met rouwkleding.

Chanel jasje

Als we tweed zien, denken we aan Coco. Het tweed jasje is een van de meest iconische creaties van Chanel ooit. Het is een perfecte combinatie van comfort en stijl. Destijds de vertaling van mannenkleding naar een vrouwelijke, haute couture uitstraling. 

Het Chanel jasje is inmiddels zo’n  ingeburgerde naam, dat zelfs wanneer je hem bij ZARA koopt, je iconische jasje nog steeds het Chanel-jasje genoemd wordt.

Tweekleurige schoenen

In 1957 introduceerde Coco Chanel schoenen met twee kleuren. Voorheen droegen vrouwen meestal schoenen in dezelfde kleur als hun outfit. Dit ontwerp was meer dan alleen controversieel: door de zwarte neus leken de voeten namelijk kleiner. Ook had madame Chanel een praktisch doel: op de donkere neus zie je minder snel vlekken. Nog steeds zien we deze icons terug in de collectie van Chanel.

De Bretonse top

Het was een trip naar de Franse kust waar Coco geïnspireerd werd door het uniform van matrozen. Kort daarop introduceerde ze de gestreepte outfit in haar modecollectie van 1917. Sindsdien is de Bretonse top uitgegroeid tot één van de meest stijlvolle mode-items in de wereld. De top werd gedragen door veel grote mode-iconen uit de geschiedenis, zoals Brigitte Bardot en Audrey Hepburn. Tegenwoordig is de Bretonse streep zo ingeburgerd dat we het eigenlijk een basic vinden.

Chanel Re issue 2.55

Het ontwerp van deze iconische handtas komt uit de jaren 1920 en dankt zijn naam 2.55 aan de maand van Gabrielle Chanels geboorte, februari 1955. De originele gewatteerde tas van jersey had een rechthoekige draaisluiting en korte banden met kettingen. Gabrielle Chanel was altijd een innovator en creëerde een tas die ze zelf nodig had: een accessoire dat de handen vrij maakte. De tas werd in de hand of aan de arm gedragen, zoals de meeste tassen die in die tijd beschikbaar waren voor vrouwen uit de hogere klasse. 

In 1955 maakte Coco Chanel een comeback in de modewereld, met de herintroductie van de tas. Pas later in de jaren tachtig kwam Karl Lagerfeld met de nu meest bekende Classic flap bag. De grootste verschillen zitten in het slot, het leer en de hengsels. De Re issue heeft een Mademoiselle turnlock, terwijl de Timeless Classic een dubbel CC slot heeft. Ook is het leer van de Reissue is meestal pre-wrinkled, voor een zogenaamde ‘used look’. De Timeless Classic is het meest uitgevoerd in glad leder of in caviar leder van lam of kalf. Het hengsel van de Reissue bestaan enkel uit een ketting en is bij de Classic Flap bag doorregen met leder.

~Marriët

GET THE LOOK

1

NIKKIE

A-lijn jurk met lange mouwen JINTHA DRESS € 175,00

SHOP

2

MAJE

Vandra blazer van tweed met sierknopen €350

SHOP

3

DUNE LONDON

Crofts slingback van leer €72 

SHOP

4

NIKKIE

Jolie, fijngebreide pullover met V-hals €62,99 

SHOP

5

KURT GEIGER

Kensington Mini crossbodytas van leer €175 

SHOP