Schaken. Ik associeerde het altijd met serieuze en zelfs suffe types. Althans, met dat idee begon ik in november aan The Queen’s Gambit op Netflix. Maar dan ken je de hoofdpersoon van deze serie nog niet.

The Queen’s Gambit gaat – heel kort samengevat – om een jong meisje dat in een weeshuis leert schaken. Ze blijkt talent te hebben en niet zo’n beetje ook. Naarmate ze ouder wordt en wedstrijden gaat spelen en daarmee geld gaat verdienen investeert ze dat geld heel slim. 

In kleding dus. De meest waanzinnige sixties outfits komen voorbij. Hoofdpersoon Beth Harmon blijkt over een uitstekende smaak te beschikken. Wordt ze eerst nog uitgelachen om de achterhaalde kleren die haar adoptiemoeder voor haar van het sale rek shopt, zodra ze geld verdient met het winnen van wedstrijden, koopt ze de meest hippe outfits van de stad en maakt ze zo een lange neus naar haar eerdere pesters.

Ik zou een uur kunnen uitweiden over de outfits van Beth. Just wow. De kekke kleding die ze kiest en die haar zoveel uitstraling geeft. De jurken in de mooiste kleuren die behalve over het tijdsbeeld ook veel zeggen over de ontwikkeling van dit vrouwelijke schaaktalent.

Oke, 3 pik ik er uit. 

Het witte broekpak met hoed aan het eind van de serie is misschien wel het grootste  statement. Een te gekke verwijzing van de kostuumdesigner van de successerie naar het wit waarmee ze de laatste wedstrijd speelt. 

In het groene jurkje met strik speelt Beth – met een kater – haar eerste wedstrijd tegen grootmeester Borgov. Ik wilde dat ik er met een hangover zo uitzag. 

Nog een coole outfit keuze: Met de cat eye bril en rok en top in donkerblauw heeft de schaak vedette haar tienerjaren voorgoed achter zich gelaten en is ze een zelfbewuste jonge vrouw geworden. 

Wereldwijd succes

The Queen’s Gambit bracht niet alleen modeliefhebbers in extase. Wereldwijd hebben 62 miljoen mensen de kunsten van Beth inmiddels via de serie op Netflix gezien. 

Het gevolg laat zich raden: schaken is populairder is dan ooit. Schaakclubs worden overspoeld met aanmeldingen. Wel sneu dat er door corona niet fysiek gespeeld kan worden. Online is dat probleem er niet dus dat verklaart de hausse aan aanmeldingen op schaaksites waar de spelers het via internet tegen elkaar opnemen.  

Hier thuis heeft de schaak madness ook toegeslagen. Mijn jongste zoon (13) speelt inmiddels aan de keukentafel de Siliciaanse opening elke dag tegen de computer. 

Met kerst wilden we hem een eigen schaakbord cadeau doen en toen ontdekte ik nog een neveneffect van de successerie. De schaakspellen waren – goh – nagenoeg uitverkocht.

Gelukkig is nu het pakje van Bol alsnog gearriveerd zodat hij zijn eigen Queen’s Gambit alsnog kan spelen. 

xx Linda