Maart 2020. We gingen thuiswerken en dachten dat we na een paar weken weer buitenshuis aan de slag konden. Januari 2021. Die realiteit lijkt ver weg. Thuiswerken gaat zich wreken. Hoe houd je zin in Zoom?

De belevenissen van mijn collega’s in het weekend. Een echt creatief overleg. Maar ook de nieuwe laarzen van die hippe collega en een recept voor een foolproof ovenschotel. Nooit gedacht dat ik het allemaal zo zou missen. Bijna een jaar werk ik thuis.  Zelfs de koffie op mijn werk mis ik, hoewel die veel minder lekker is dan de cupjes van Clooney thuis. Maar thuis is het minder gezellig rond het koffie apparaat.

Hoewel thuiswerken zeker voordelen heeft, zien we vaak alleen de nadelen. Want als ik eerlijk ben, moet ik bekennen dat de voordelen legio zijn. Ik heb minder reistijd. Verder kan ik in theorie tussendoor de was doen. Of vaker met de hond lopen. Maar dat gebeurt minder vaak dan ik zou willen.

Waar ik na al die maanden het meest flauw van ben zijn de Zoom meetings of Google Meet of welke variant je dan ook gebruikt. Elke ochtend begint bij mij de werkdag met een online vergadering. In het begin is dat leuk. Deden we zelfs een digi vrijmibo met wijn en nootjes. Maar inmiddels ben ik daar niet meer voor te porren. 

Zo krijg je weer zin in zoom.

1

Online vergaderingen beginnen als we al klaar zitten achter ons scherm. Probeer eens te beginnen met het praatje dat je normaal bij de koffieautomaat hebt. Trap af met een anekdote of vraag je collega’s wat dat ene schilderij voorstelt dat je nu maand na maand in beeld ziet. 

2

Een vergadering wordt snel saai als een iemand lang aan het woord is. Vraag daarom of je collega’s beurtelings de dingen waarover je wilt praten te presenteren. 

3

Kijk kritisch of elke vergadering nodig is. Wat vaak werkt: alleen het noodzakelijke in meetings met het hele team en tussendoor even sparren via een kleine meeting met kleine groepjes.

4

Maak een aantal basisafspraken vooraf, zoals telefoon op stil, gebruik oortjes, microfoon op mute als een ander aan het woord is, elkaar uit laten praten. Lijkt logisch, maar niet iedereen snapt het, neem dat maar van mij aan. 

5

Doe niet alles via Zoom, maar bel mensen soms. Geef de mensen uit je team individueel aandacht.

6

En als je achter je laptop zit en je telefoon gaat. Kom in beweging. Ik heb mezelf aangeleerd dat ik bij elk telefoontje waarvoor ik geen scherm nodig heb ga lopen door het huis, ook al is maar een wandeling naar de keuken om koffie te halen.

7

De telefoontjes waarvan je weet dat ze even duren, pleeg ze tijdens een wandeling. Ben je meteen even buiten.

8

Mijn grootste Zoom irritatie is dat je ziet dat collega’s afdwalen. Ze zakken onderuit, zitten met de handen in het haar, zuchten etc. Maak dat bespreekbaar. Je zult zien: het helpt.  

9

Verdiep je in de technische mogelijkheden, Ook tijdens Zoom kun je gebruik maken van whiteboards of een break out optie om tussendoor in kleine groepjes iets te bespreken.

10

Ik hoop dat dit punt heel snel komt: toen in de zomer corona iets minder heftig was en het weer beter, heb ik met mijn team buiten vergaderd. Op de trap in het park, op bankjes langs een vijver, de mogelijkheden zijn legio. 

Ik hoop dat dit gaat helpen de online vergader sleur te doorbreken. Heb jij tips voor ons? Laat het weten op onze Instagram: sstnbltalk

xx Linda